top of page

HOU JE HART EN SLAGADERS GEZOND

Wil je jouw hart gezond houden en ook jouw slagaders vrij houden van cholesterolafzetting? Nieuw onderzoek toont exact aan hoeveel oefening je moet doen om beide in optimale conditie te houden.

The Journal of physiology publiceerde een onderzoek over het effect van levenslang frequente lichaamsoefeningen waardoor arteriosclerose of slagaderverharding bij het verouderen, wordt geminimaliseerd. (https://physoc.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1113/JP275301)

Een workout van 2 à 3 keer per week gedurende 30min is reeds voldoende om de slagaders die het zuurstofrijk bloed naar het hoofd en de nek brengen, jong te houden (halsslagaders). Mensen die 4 keer per week of meer aan lichaamsbeweging deden, hielden de slagaders die zowel borst en buik van bloed voorzien, gezond. Eigenlijk moet je dus minstens 4x per week een workout plannen als je jouw hart gezond wil houden.

"Dit onderzoek is zo boeiend.", verklaarde dr. Levine, oprichter en directeur van het IEEM (Institute for Exercise and Environmental Medicine). "We krijgen de kans om oefening programma's te ontwikkelen om het hart jong te houden en zelfs om het tij te keren bij oudere harten en bloedvaten."

Bij het onderzoek werden meer dan 100 testpersonen ouder dan 60j die nauwkeurig hun workout gewoontes hadden bijgehouden, opgedeeld in 4 groepen. Elke deelnemer werd onderzocht op slagaderverharding. De 4 groepen werden gebaseerd op het aantal keren er per week aan lichaamsbeweging werd gedaan. De groepen waren als volgt: de 'zittenden' (minder dan 2 keer per week), de 'occasionelen' (2 à 3 keer per week), de 'toegewijden' (4 à 5 keer per week) en de 'atleten' (goed voor 6 à 7 trainingen per week). Het resultaat? Zoals we reeds eerder schreven, minstens 4 workouts per week van 30min gaf het beste resultaat.

De meesten onder ons beseffen dat de voordelen van intensief bewegen of sporten verder reiken dan het fysiek voorkomen. Het boost niet alleen je humeur, het kan tevens een groot aantal chronische aandoeningen helpen voorkomen, het doet goed voor het welzijn van je beenderen en je spieren, en het verbetert opmerkelijk jouw cardiovasculaire gezondheid.

Deze studie toonde helaas niet aan welk type van lichaamsoefeningen de deelnemers uitvoerden. Er werd enkel rekening gehouden met gematigde intensiteit (lichtjes transpireren). Toch zijn de aanbevelingen niet onrealistisch en hangen vrij consistent samen met de suggesties van het CDC (Center for Disease Control and Prevention): elke volwassene moet elke week minstens 2u30 aan matige lichaamsbeweging doen of 1u15 heel energiek.

Dit onderzoek bewijst dat zowel jong en oud actiever moeten bewegen. En voor die personen die met spier- en gewrichtsklachten kampen, is het gebruik van een Health Mate infraroodsauna het perfecte alternatief.

Neem 3 tot 4 keer per week een sessie van een 40-tal minuten bij lage temperatuur en zowel jouw inwendige als perifere doorbloeding ervaart een stimulans. De warming up tot diep in je lichaam zorgt voor een cardiovasculaire boost, en meteen draag je dus ook zorg voor jouw hart en slagaders. Via deze manier hoef je jouw lichaam niet te belasten met sportinspanning en bekom je toch een gelijkaardig effect.

Start jouw reis naar een gezond hart, bezoek de Health Mate Winkel in Zwevegem en leer meer over de therapeutische eigenschappen van infraroodwarmte. Profiteer de ganse maand februari van Batibouwcondities!

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page